Begraven
Sinds mensenheugenis worden mensen na overlijden begraven. De mogelijkheden voor een begrafenis te 's-Hertogenbosch praten we op de eerste plaats natuurlijk over Begraafplaats Orthen. Begraafplaats Orthen, voormalig Begraafplaats Groenendaal. Bij het ontstaan van de deze begraafplaats, in 1858, werd deze vernoemd naar de heer Johannes Groenendaal, de eerste overledene die op Orthen werd begraven. De Begraafplaats droeg zijn naam tussen 1978 en 2008. In 2008 kreeg de begraafplaats wederom de naam van het gelijknamige stadsdeel Orthen.
Begraafplaats Orthen kent naast de gedeelten van verschillende kloosterordes, oorlogsgraven, kindergraven en de Krypte, drie mogelijkheden waar overledenen begraven kunnen worden. Er is een Katholiek -, Protestant - en Algemeen gedeelte.
Ook zijn deze locaties wederom verdeeld in het soort van een te plaatsen grafmonument. Een vrij gedeelte, hier mag elk soort van grafmonument geplaatst worden. Bijvoorbeeld hout, glad, steen etc. Er is een gedeelte waar uitsluitend liggende monumenten plaatst mogen worden en tot slot is er een gedeelte van uitsluitend staande monumenten geplaatst mogen worden. Elk van deze monumenten zijn gebonden aan maten. Voordat een monument geplaatst mag worden, moet er ook een aanvraag worden ingediend bij de het bestuur van de begraafplaats.
Ondanks dat de wet ons verteld dat een graf voor minimaal 10 jaar ingehuurd dient te worden, heeft Begraafplaats Orthen de regel dat nieuwe graven voor de eerste periode minimaal 20 jaar ingehuurd dienen te worden.
Naast Begraafplaats Orthen kent 's-Hertogenbosch nog meerdere locaties als bijvoorbeeld de gemeentelijke begraafplaats te Engelen alsook de Algemene Begraafplaats aan de Oude Baan te Rosmalen. Deze begraafplaats kent ook een Islamitisch gedeelte. Op Begraafplaats aan de Oude Baan is ook een mogelijkheid voor een Algemeen Graf. De definitie van een algemeen graf is dat een graf gedeeld wordt met mensen die niets met elkaar van doen hebben.
Als laatste kennen we in 's-Hertogenbosch e.o. nog de mogelijkheid om te begraven op de verschillende parochiekerkhoven. We denken hierbij aan bijvoorbeeld het parochiekerkhof van de H. Landelinus te Empel, het parochiekerkhof van de H. Lambertus te Rosmalen, het parochiekerkhof van de H. Bernadette te Maliskamp.