Informatie over een uitvaart

Kinderen en afscheid

De eerste dagen Er is iemand overleden die dicht bij jouw kind stond. Hoe vertel je dat aan je kind? Je hoeft niet alles te vertellen. Het allerbelangrijkste is nu: duidelijkheid scheppen. Vertel je kinderen dat de persoon gestorven is – en dat dit betekent dat hij/zij nooit meer zal terugkomen. Probeer te schetsen hoe de komende dagen er ongeveer uitzien, zodat ze alvast een beetje voorbereid zijn.   In de gesprekken met je kinderen over afscheid en de dood zijn drie dingen essentieel: Open zijn Eerlijk zijn Duidelijk zijn                       Zeg niet: ‘oma slaapt’, maar wees duidelijk, vertel dat oma niet meer praat, niet meer eet, geen adem meer haalt,                    haar ogen niet meer opendoet en koud aanvoelt. Regelmatig de feiten benoemen helpt een kind ook de dood te begrijpen.      Erbij betrekken Je kunt kinderen op allerlei manieren betrekken bij de uitvaart. Dat kan variëren van meedenken tot meedoen. Veel mensen willen hun kinderen beschermen tegen pijn en verdriet. Toch help je je kinderen niet door hen ervan weg te houden. Probeer hen te betrekken bij wat er gebeurt. Dan geef je je kinderen het gevoel dat ze met hun vragen bij jou terechtkunnen. Anders gaan ze misschien in hun eentje worstelen met al die grote vragen. Met jouw goedbedoelde bescherming spaar je je kinderen dus niet, maar kun je ze onbedoeld juist een gevoel van eenzaamheid geven.   Bron: Afscheid & uitvaart – Kinderen helpen bij verlies   Er zijn verschillende manieren waarop kinderen deel uit kunnen maken van een afscheid en een uitvaart. Enkele voorbeelden hiervan zijn:  - Het beschilderen van de kist - Een slinger maken - Een gedichtje schrijven/voorlezen - Foto's uitzoeken - Meedenken over de muziek Mocht u vragen hebben over hoe u dit het beste kunt overbrengen bij uw kinderen: uw uitvaartverzorger kan u hierbij uiteraard helpen.    

Begraven

Sinds mensenheugenis worden mensen na overlijden begraven. De mogelijkheden voor een begrafenis te 's-Hertogenbosch praten we op de eerste plaats natuurlijk over Begraafplaats Orthen. Begraafplaats Orthen, voormalig Begraafplaats Groenendaal. Bij het ontstaan van de deze begraafplaats, in 1858, werd deze vernoemd naar de heer Johannes Groenendaal, de eerste overledene die op Orthen werd begraven. De Begraafplaats droeg zijn naam tussen 1978 en 2008. In 2008 kreeg de begraafplaats wederom de naam van het gelijknamige stadsdeel Orthen. Begraafplaats Orthen kent naast de gedeelten van verschillende kloosterordes, oorlogsgraven, kindergraven en de Krypte, drie mogelijkheden waar overledenen begraven kunnen worden. Er is een Katholiek -, Protestant - en Algemeen gedeelte. Ook zijn deze locaties wederom verdeeld in het soort van een te plaatsen grafmonument. Een vrij gedeelte, hier mag elk soort van grafmonument geplaatst worden. Bijvoorbeeld hout, glad, steen etc. Er is een gedeelte waar uitsluitend liggende monumenten plaatst mogen worden en tot slot is er een gedeelte van uitsluitend staande monumenten geplaatst mogen worden. Elk van deze monumenten zijn gebonden aan maten. Voordat een monument geplaatst mag worden, moet er ook een aanvraag worden ingediend bij de het bestuur van de begraafplaats. Ondanks dat de wet ons verteld dat een graf voor minimaal 10 jaar ingehuurd dient te worden, heeft Begraafplaats Orthen de regel dat nieuwe graven voor de eerste periode minimaal 20 jaar ingehuurd dienen te worden. Naast Begraafplaats Orthen kent 's-Hertogenbosch nog meerdere locaties als bijvoorbeeld de gemeentelijke begraafplaats te Engelen alsook de Algemene Begraafplaats aan de Oude Baan te Rosmalen. Deze begraafplaats kent ook een Islamitisch gedeelte. Op Begraafplaats aan de Oude Baan is ook een mogelijkheid voor een Algemeen Graf. De definitie van een algemeen graf is dat een graf gedeeld wordt met mensen die niets met elkaar van doen hebben. Als laatste kennen we in 's-Hertogenbosch e.o. nog de mogelijkheid om te begraven op de verschillende parochiekerkhoven. We denken hierbij aan bijvoorbeeld het parochiekerkhof van de H. Landelinus te Empel, het parochiekerkhof van de H. Lambertus te Rosmalen, het parochiekerkhof van de H. Bernadette te Maliskamp.

Afscheidslocaties

In tegenstelling tot enkele jaren geleden vinden afscheidsbijeenkomsten nu ook op alternatieve locaties plaats. Het kan zijn in de zaal van een gemeenschapshuis, een café, een schouwburg, maar ook een tal van restaurants of hotels stellen hun locaties beschikbaar. In overleg met u, kunnen wij u voor de juiste keuze adviseren.   Begraafplaats Orthen Begraafplaats Orthen ligt slechts op 700 meter van de historische binnenstad en is 12 hectare groot. Samen met fort Orthen en het aanliggende park kan de begraafplaats gezien worden als een van de parken in de stad. Op begraafplaats Orthen zijn de verschillende delen nog goed herkenbaar. Het oudste deel bevindt zich rond de kapel. De kapel, neogotisch vormgegeven naar plannen van de Bossche architect L.C. Hezemans en gefinancierd door de Zusters van Liefde, de Fraters van Tilburg en het Bisdom van 's-Hertogenbosch, werd in 1882 gebouwd als begraafplaats voor de, in 1877 overleden, Bisschop Zwijsen. In de crypte onder de kapel worden nog steeds de bisschoppen van 's-Hertogenbosch en andere Katholieke hoogwaardigheidsbekleders bijgezet. Direct naast de kapel liggen de oudste grafakkers. Hier bevinden zich ook verscheidene hardstenen grafmonumenten met cultuur- en kunsthistorische waarde. De oudste akkers zijn relatief open van karakter en worden niet door hagen gecompartimenteerd. In dit deel staan ook de oudste laanbomen zoals monumentale beuken, haagbeuken, acacia's en paardenkastanjes. Het nieuwere gedeelte ligt lager. Het hoogteverschil tussen het oude en nieuwe deel is goed te ervaren op de afscheidsplaats aan de Heesterlaan. Deze ruimte is in 1998 in gebruik genomen voor afscheidsbijeenkomsten in de open lucht. De grafakkers op het westelijk deel worden allen omzoomd door geschoren hagen. Hierdoor ontstaan intieme, besloten groene ruimten waar optimale rust heerst. Door het plaatsen van de gedenktekens in "kamers' is tevens een duidelijk verschil gemaakt in sfeer tussen de openbare, parkachtige paden en de intieme, besloten kamers. De sfeer van de grafkamers verschilt door het type monument, vrij dan wel uniform of vanwege een specifieke functie zoals bijv. kinderakker. Daarnaast kent de begraafplaats Orthen nog een aantal bijzondere grafvelden. Deze begraafplaatsen in een begraafplaats zijn beschikbaar gesteld voor o.a. kloosterorden als de Zusters van Liefde, Zusters van Carolus Borromeus, Zusters van J.M.J. en de Oorlogsgravenstichting. Kijk voor meer informatie op http://www.begraafplaatsorthen.nl