Actueel

Actueel

Bossche Omroep – Natuurbegraven

Bron: Bossche Omroep (publicatie: 3 februari 2019)

==========================================================================================================

Orgel ter nagedachtenis aan Jan Kramer

Kapel op begraafplaats Orthen heeft een orgel:

‘Dit biedt nabestaanden meer keuze bij uitvaart’

DEN BOSCH – Vanuit een verlaten kerk in Eindhoven is er een compleet orgel naar het kapelletje op de begraafplaats in Orthen versleept. Een orgel dat wordt vernoemd naar Jan Kramer, want ‘niemand heeft zoveel mensen begraven op deze begraafplaats'. 

Roland Kramer (l) en Henk Kooreman (r)bij het nieuwe orgel in de kapel op begraafplaats Orthen. © copyright Marc Bolsius

Het orgel staat klaar, het moet hooguit nog wat gestemd worden, zo zegt Roland Kramer van Klopper & Kramer uitvaartzorg. En het past, in het toch kleine kapelletje op de begraafplaats van Orthen. Want ja, ze ‘waren nog wel even bang voor de afmetingen van het hele orgel’, dat maar liefst 379 pijpen bevat.

Kramer twijfelde niet toen hij via Ton Nagel, orgelbouwer en organist, hoorde dat het bisdom een orgel ‘over had’ na de sluiting van de Theresiakerk op Strijp in Eindhoven. ,,Het bisdom wil alle orgels van gesloten kerken graag herplaatsen, maar zelf heeft het bisdom er ook steeds minder plek voor. Vernietigen is geen optie, en dus komen er steeds meer orgels vrij”, zo vertelt Roland Kramer. Hij ging in overleg met het bestuur van de begraafplaats, en nu is het orgel geplaatst in de kapel van Begraafplaats Orthen.

Het gaat om een Verschueren-orgel uit 1962, een éénklaviers-orgel. "Het is echt van toegevoegde waarde hier”, zo stelt Kramer ook. Want nu kunnen mensen voor hun uitvaart of herdenkingsdienst enkel kiezen voor digitale muziek, of er moet een piano de kapel in gebracht worden. Dan zeggen nabestaanden toch al snel: doe maar digitale muziek. Met het orgel komt daar een nieuwe keuze bij. En de kapel wordt nog altijd goed gebruikt. Ook moet het orgel gebruikt gaan worden bij kleine concertbijeenkomsten. 

Het orgel beleeft zaterdagavond zijn première, tijdens Zielen in Gedachten, een jaarlijkse herdenkingsbijeenkomst voor iedereen die hun overledenen wil herdenken. "Het was nog even spannend of we dat zouden gaan halen, maar alles staat nu klaar”, zegt Kramer.

Het instrument zal de naam ‘Jan Kramer-orgel’ krijgen, vernoemd naar de vader van Roland Kramer, die ook in de uitvaartzorg zat. Hij werd in 1949 door de toenmalige bisschop Mutsaers, gevraagd om naar den Bosch te komen om uitvaarten te verzorgen. Vanaf 1949 tot zijn overlijden in 1991 heeft Jan Kramer duizenden begrafenissen verzorgd op begraafplaats Orthen. ,,Niemand heeft meer mensen begraven in Orthen dan mijn vader. En niemand gaat ook meer mensen begraven hier. Daarmee is het een mooie gedachtenis aan mijn vader.”


Bron: Brabants Dagblad (publicatie 30 oktober 2018)

==========================================================================================================

Zielen in gedachten 2018

Zaterdag 3 november van 18.00 – 20.00 uur

Overleden geliefden gedenken in een sfeervolle omgeving. Op deze avond willen we nabestaanden ondersteunen bij het herdenken van hun dierbare overledenen.

Verbondenheid, herkenning, samen en beleving staan centraal. Iedereen is welkom. De toegang is gratis en er is een doorlopend en zich herhalend programma. Voor kinderen zijn er speciale activiteiten. 


kijk voor meer informatie op:

www.zieleningedachten.nl

==========================================================================================================

Vierde generatie binnen Klopper & Kramer Uitvaartzorg

“Ik was 16 jaar toen ik bij Klopper & Kramer ging werken. Nu inmiddels… zijn we 40 jaar verder. Al kijk ik maar 20 jaar terug… toen was de dood nog niet zo bespreekbaar als dat deze nu is. Er waren toen veel kerkelijke uitvaarten, gevolgd door een begrafenis. Het was bijzonder en mooi… maar anders! Vandaag de dag is de dood meer bespreekbaar. Mensen zoeken naar alternatieven bij afscheid nemen… Dat betekent op andere locaties en in een andere vorm. Het wordt allemaal meer persoonlijker, nabestaanden zijn er ook meer bij betrokken… En dat is ook heel bijzonder en mooi! Juist door die vele ervaringen… is het een voorrecht om met nabestaanden mee te kunnen denken en hen van het juiste advies te kunnen voorzien."

Roland vertelt met grote trots dat naast de vertrouwde gezichten van o.a. John Brouwers en Peter Verhoeven nu inmiddels ook de vierde generatie binnen Klopper & Kramer Uitvaartzorg werkzaam is. Niet alleen dochter Lobke, maar ook zoon Boyd hebben inmiddels hun intrede gedaan. Boyd houdt zich meer bezig met interne zaken in het Uitvaartcentrum. Zogezegd Boyd is meer het gezicht achter de schermen. Lobke gaat meer voor de contacten buiten de deur. Zij vervult inmiddels de taak van Uitvaartverzorgster. Na het behalen van alle benodigde erkende papieren en diploma's waaraan het Keurmerk Uitvaartzorg eisen stelt, richt zij zich ook op de regeling en uitvoering van uitvaarten. Bron: Bossche Omroep (publicatie 16 september 2018)